JOJJE WADENIUS

 

 

Georg Jojje Wadenius har varit professionell gitarrist, kompositör, arrangör och producent sedan 1968. I Sverige är han mest känd för sina barnvisor - plattorna Goda’, Goda’, med texter av Barbro Lindgren och Zzoppa med texter av Kenneth Gärdestad,  samt musiken till Kalles Klätterträd.

Jojje blev tidigt uppmärksammad för sin medverkan i gruppen Made in Sweden (1968-70) samt för ett flertal insatser på skivor med Cornelis Vreeswijk, Pugh Rogefeldt, Berndt Staf, Björn J:son Lind och otaliga andra. Jojje Wadenius har levt drygt 20 år i USA, där han spelade 3,5 år med Blood, Sweat and Tears och senare med husbandet i Saturday Night Live samt turnerade med Roberta Flack, Luther Vandross, Simon and Garfunkel och Steely Dan.

Under 1980-talet var Jojje en av de mest anlitade gitarristerna i New York. Han har nu återvänt till Skandinavien och är mestadels bosatt i Oslo, där han äger en inspelningsstudio, Stable Studios, tillsammans med Leif Johansen. En stor del av Jojjes verksamhet är nu ägnad åt skivproduktion. Jojje arbetar fortfarande som musiker med sin svenska kvartett (inkl Magnus Lindgren, Fredrik Jonsson och Jonas Holgersson), och turnerar med Helen Sjöholm och Martin Östergren samt spelar sina barnvisor i skolor och på konserter. Dessutom arbetar han som gitarr-solist med storband och andra lokala grupper. Som studiomusiker har han gjort några uppmärksammade inhopp med Backstreet Boys och Kent.

Jojje Wadenius har mottagit 4 grammisar för barnvisorna och gruppen Made in Sweden. Han har också fått Hagström-priset, Guitar People Prize samt Olle Widestrand-priset för sina insatser som musiker och kompositör.